A múltkori sütögetés részeként elkészült a fix nyári salátánk is – amit eddig sosem volt alkalom fotózni. A coleslaw salátával még zsenge tinikoromban találkoztam Angliában, ahol minden boltban lehetett kapni, kisebb-nagyobb dobozokban, s én elég hamar függővé váltam. A szó egyébként a holland “koolsla” (a ”koolsalade” azaz káposztasaláta rövidítésének ) angol változata.
Anno nagy örömmel vettem észre, hogy a KFC-ben is van a kedvenc csemegémből, de hamar rájöttem, hogy itthon is rém egyszerű elkészíteni és azóta a nyári grillpartik elengedhetetlen része. Főleg a barbecue oldalashoz csúszik, ami szintén minden alkalommal megörökítés nélkül fogyott el eddig.
Érdekes, hogy mikor néhány éve újra Angliában jártam, persze egyből kellett vennem egy doboz coleslaw-t – és nem ízlett. Hiába, a hazai mindig jobb.
Még egy remek nyári gyümölcsös koktél hátravan, úgyhogy “stay tuned”
Coleslaw, azaz káposztasaláta
3-4 répa, lereszelve
fél fej zsenge újkáposzta, vékonyra gyalulva/metélve
fél fej hagyma, vékonyan felcsíkozva
5-6 ek majonéz
4-5 ek tejföl
2 ek (házi) mustár
só, bors
A durvára reszelt répát, a káposztát és a hagymát egy nagyobb tálban összeforgattam némi sóval és egy picit állni hagytam. Közben összekevertem a majonézt, a tejfölt és a mustárt, megszórtam frissen őrölt borssal, végül a zöldségekkel alaposan összekavartam. Természetesen, ha túl száraznak érezzük, lehet növelni az öntet mennyiségén – ezt mindenkinek ízlése szerint kell eldönteni.
Néhány órát a hűtőben pihentettem, majd vöröshagymacsírával (opcionális) megszórva tálaltam
Vélemény, hozzászólás?