Málna és dió – salátában

malnaontet_salata

Jelentem Orsi (ha minden igaz) már Dubaiban, éppen új élete alapjait rendezgeti a lakásban. Veletek együtt én is kíváncsian várom majd a beszámolóit akár az arab konyháról, akár a mindennapi életről odakint. De addig is egy könnyű nyári recept.

Málna és dió. Van itthon dögivel. Először valami süteményen gondolkodtam, de aztán győzött az akarat – azaz felidéztem a múlt heti táborozás alatt elfogyasztott töméntelen mennyiségű (helyben készült) kürtős kalácsot, lángost, tócsnit és más finomságokat. Úgyhogy édesség helyett egy salátaöntetben – mondhatjuk úriasan vinaigrette-nek is – ötvöztem őket. Különleges, kicsit gyümölcsös, pikáns darab lett, mi prosciuttoba csavart grillezett halloumi sajttal ettük.

Zöld saláta málnás-diós vinaigrette-el

a salátához:

egy nagy marék madársaláta

egy nagy marék rukkola

néhány zsenge céklalevél

némi málna és dió

az öntethez

½ tk házi mustár (vagy dijoni)

½ tk magos mustár

1 tk méz

40 ml olívaolaj

10 ml dióolaj

4 ek rozébor

1 ek almaecet

8 fél dió

kb. 20 szem málna

A mustárokat, a rozét és az almaecetet egy kisebb késes aprítóba tettem és összekevertem. Hozzáöntöttem az olajakat és addig kevertem, míg teljesen homogén nem lett. (Ezt persze kézi habverővel is csinálhatjuk, úgy egy kicsit több időt vesz igénybe)

Hozzátettem a diót, a mézet és a málnát és ezekkel is teljesen simára dolgoztam. Itt esetleg át lehet paszírozni egy szűrőn a málnamagok miatt, én most nem tettem.

A megmosott és lecentrifugázott/lecsöpögtetett salátát tányérra rendeztem, néhány szem dióval és málnával megszórtam, és a vinaigrette-et rálocsoltam.

Category: Ennivaló, saláták  Tags: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*