Kevés pasi van, akinek feltétel nélkül elhiszek bármit, de David Lebovitz egy közülük. Számtalan fagylalttal bizonyította már tudását, így most ezt a levest is elsőre megvettem. Már csak az időnek kellett kicsit lehűlnie, meg a piacra elszaladnom, hogy gyárthassam is.
A gyerekeknél persze nem volt annyira sikeres a halomnyi zöldséggel telezsúfolt leves – bár jelentős mennyiségű pesto és pecorino hozzáadásával azért ők is megették. Viszont legközelebb a tésztát teljesen kihagynám belőle, inkább valami főtt gabonát adnék hozzá betétnek – mondjuk árpagyöngyöt.
Francia zöldségleves pestóval (Soupe au Pistou from David Lebovitz)
200 g apró szemű fehérbab, előző este beáztatva
2 babérlevél
3-4 ek olívaolaj
2 vöröshagyma, apróra vágva
2 répa
1 közepes cukkini
250 g zöldbab
250 g zöldborsó
6 gerezd fokhagyma
100 g apró, levesbe való tészta
só, bors, kakukkfű
A beázatatott babot leszűrtem, és a babérlevéllel és sóval ízesített vízben puhára főztem.
A répát és a cukkinit egészen apró, pici kockákra vágtam.
Az olívaolajon megpirítottam a hagymát, majd rádobtam a zöldségeket – cukkini, répa, zöldbab – és a fokhagymát, alaposan megsóztam és puhára pároltam. Kevés kakukkfűvel ízesítettem, majd ment bele a fehérbab (a főzővízzel együtt) és a mirelit borsó is.
Végül a tésztát is belefőztem és sóval, borssal igazítottam az ízén – valamint még vizet adtam hozzá, a sűrűségét mindenki beállíthatja, ahogy neki tetszik.
Tálaláskor egy-egy evőkanálnyi pecorinóval bekevert házi bazsalikom-pestóval koronáztam meg. Ehhez jó sok bazsalikomot, 1-2 gerezd fokhagymát, némi piritott fenyőmagot (nem kínait), pici sót és jó minőségű extraszűz olívaolajat összekevertem az aprítógéppel (mozsárban kézzel még autentikusabb). Pecorino helyett parmezánt is használhatunk.
Vélemény, hozzászólás?