Sárgabarack fagylalt aszúval és tonkababbal

sargabarack_fagylalt

A sárgabarack-szezon ugyan már lassan lecsengőben, és már meleg sincs annyira, de a fagyiszezon nálunk időjárástól függetlenül tart egész nyáron. A minap már szemrehányóan néztek rám a családtagjaim, mikor csak háromfajta fagyit tudtam hirtelen prezentálni a mélyhűtőből, s felszólítottak, hogy kapjam kicsit össze magam.

Így a piacról érkezett sárgabarackból rögtön készült is egy sima sörbet és egy tokaji aszúba áztatott barackkal és némi tonkababbal dúsított főzött alapú változat. A sárgabarack és a tonkabab tavaly a muffinban és a pohárkrémben is bebizonyította, hogy jó párost alkotnak (a fiam ki is sírt egy újrázást a muffinból – azt állította, hogy ez a kedvence), most is jól teljesítettek.

Sárgabarack fagylalt tokaji aszúval és tonkababbal

350 ml tej

200 ml tejszín

120 g cukor

fél citrom leve

4 tojássárgája

500 g sárgabarack

kb. 150 ml tokaji aszú

egy fél tonkabab, reszelve

A tejet a cukorral felmelegítettem, közben a tojássárgákat enyhén felvertem, majd a meleg tejet apránként, szorgosan kevergetve hozzáöntöttem. A tűzre visszarakva, a legkisebb lángon (óvatosabbak gőz felett) folyamatosan kavarva sűrű krémet főztem belőle. Belereszeltem a tonkababot , hozzáöntöttem a tejszínt és gyorsan egy másik edénybe töltöttem, hogy megállítsam a melegedést.

A sárgabarackok héját lehúztam (forró vízzel nyakon öntve könnyen lejön), összekockáztam és meglocsoltam az aszúvalés a citromlével. A felét összeturmixoltam és a kihűlt alapkrémhez kevertem. Éjszakára a hűtőbe tettem, majd reggel a fagyigéppel bekevertem. A maradék barackdarabokat a kész fagyiba kevertem és ráadásképpen tokaji aszúba áztatott mazsolával kínáltam.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*