Maradjunk még egy kicsit Füreden…..

jokai_villa_I

Miután letudtuk a cukrászdát és csillapítottuk koffein és cukoréhségünket, ideje volt, hogy a család kulturális betevőjét is letudjuk a napra. Bár Férj kitartóan a pacalt emlegette, mi mégis a Jókai Villa felé vettük az irányt.

A hangulatos kis villa a part közelében, nem messze a a Szívkórháztól található. Jókai 1867-ben vásárolta a telket, és sok nyarat töltött itt feleségével, Laborfalvi Rózával együtt. Többek között Az aranyember című regénye is itt íródott, sokszor fel is tűnik benne a balatoni táj.

A villa, és benne a kiállítás nem túl nagy, gyerekekkel is kényelmesen bejárható. Az enyéimet elvarázsolta Jókai fogadott lányának  baldachinos ágya, Laborfalvi Róza karcsú derekú ruhája, a kártyaasztal és a rengeteg korabeli használati tárgy, aminek egy része az író saját, személyes tulajdona volt.

Engem persze legjobban a konyha fogott meg, benne is a fenti idézet. Mennyi igazság, milyen szépen megfogalmazva. Olyan jó volt egy félórára belemerülni ebbe az időszakba. Kicsit belesni a régi “celebek” világába. Megtudni, hogy Jókai és híres színésznő felesége is hétköznapi emberek voltak. Róza igazi gazdasszonnyá vált a Balaton-parton, híresen jó konyhát vitt és mindig tele volt az éléskamra. Jókai pedig a csillagokat nézegette,  rajzolgatott, kertészkedett és mellesleg megírta a magyar irodalom néhány legjobb könyvét.

Ha ebben a szép városban jártok, érdemes meglátogatni a villát, ücsörögni kicsit a kertben, s még a közeli Városi Múzeum is tartogat néhány klassz élményt. Alaposan és szórakoztatóan mutatja be a híres füredi Anna-bálokat, és a balatoni hajózást de mindent megtudhatunk a savanyúvízről és a helyi színjátszásról is.

Aztán persze irány egy jó cukrászda :-)

 

jokai_villa_II

Category: Élmény
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*