Nem múlik el a világ,
csak a lebbenő virág.Gubótündér lesz a mák,
főkötőt terem az ág.
(Kiss Anna)
Idén nem láttam túl sok rebarbarát a piacon – bár bevallom a házimunka ezen részét Férj végzi. Minden szombaton hősiesen felkel, és egyik kezében az általam gondosan összeállított listával, másik kezében a kosárral elindul a piacra. Még az sem tántorítja el, ha előző este a szomszéd bloggerináéknálk több üveg bor csúszott le – sőt képes orvul 30 kiló paradicsommal hazaállítani.
Szerencsére apósomék mióta vidékre költöztek, nagyüzemben kertészkednek, s többek közt rebarbarát is ültettek. Azt nem tudom, ők vajon szeretik-e, de nekem mindig hoz egy köteggel – s bevallom jobban örülök neki, mint egy csokor virágnak.
A rebarbara-narancs kombináció már többször bevált, bár azóta a rózsavizes változatletaszította a trónról. Most a kettőt ötvözve készült el ez a puha, szaftos és egyszerű sütemény
Rebarbarás-narancsos torta
350 g rebarbara, megtisztítva, feldarabolva
egy narancs reszelt héja és leve
pár csepp rózsavíz
200 g nádcukor
140 g puha vaj
2 tojás
1 tk foszfátmentes sütőpor
180 g liszt
a tetejére:
25 g olvasztott vaj
25 g nádcukor
50 g darált mogyoró (eredetileg szeletelt mandula)
A rebarbarát összekevertem 50 g cukorral, a narancslével, a narancshéjjal és pár csepp rózsavízzel. Egyet forraltam rajta – ne puhuljon meg nagyon, de azért nyers se marajon.
A sütőt előmelegítettem 190 ºC-ra és alaposan kivajaztam egy mélyebb piteformát. A maradék cukrot krémesre kevertem a vajjal, majd egyenként a tojásokat is beledolgoztam. A lisztet a sütőporral kanalanként a tojásos masszához adtam és jól elkevertem (ha túl sűrűnek találnátok, a rebarbara alól lehet hozzátenni kis folyadékot).
A tésztát a formába simítottam és rászórtam a lecsöpögtetett gyümölcsöt. 25 percig sütöttem. Közben a tetejére valókat összekevertem és a 25 perc elteltével a süteményre morzsoltam. Így még visszatoltam a süőbe olyan 15-20 percre, de a hőfokot már levettem 160 ºC-ra.
forrás: 101 torta és sütemény (GoodFood)
Vélemény, hozzászólás?