Re: Barbara

rebarbara_narancs_sutemeny

Nem múlik el a világ,
csak a lebbenő virág.

 Gubótündér lesz a mák,

főkötőt terem az ág.

(Kiss Anna)

Idén nem láttam túl sok rebarbarát a piacon – bár bevallom a házimunka ezen részét Férj végzi. Minden szombaton hősiesen felkel, és egyik kezében az általam gondosan összeállított listával, másik kezében a kosárral elindul a piacra. Még az sem tántorítja el, ha előző este a szomszéd bloggerináéknálk több üveg bor csúszott le – sőt képes orvul 30 kiló paradicsommal hazaállítani.

Szerencsére apósomék mióta vidékre költöztek, nagyüzemben kertészkednek, s többek közt rebarbarát is ültettek. Azt nem tudom, ők vajon szeretik-e, de nekem mindig hoz egy köteggel – s bevallom jobban örülök neki, mint egy csokor virágnak.

rebarbara-narancs kombináció már többször bevált, bár azóta a rózsavizes változatletaszította a trónról. Most a kettőt ötvözve készült el ez a puha, szaftos és egyszerű sütemény

Rebarbarás-narancsos torta

350 g rebarbara, megtisztítva, feldarabolva

egy narancs reszelt héja és leve

pár csepp rózsavíz

200 g nádcukor

140 g puha vaj

2 tojás

1 tk foszfátmentes sütőpor

180 g liszt

a tetejére:

25 g olvasztott vaj

25 g nádcukor

50 g darált mogyoró (eredetileg szeletelt mandula)

A rebarbarát összekevertem 50 g cukorral, a narancslével, a narancshéjjal és pár csepp rózsavízzel. Egyet forraltam rajta – ne puhuljon meg nagyon, de azért nyers se marajon.

A sütőt előmelegítettem 190 ºC-ra és alaposan kivajaztam egy mélyebb piteformát. A maradék cukrot krémesre kevertem a vajjal, majd egyenként a tojásokat is beledolgoztam. A lisztet a sütőporral kanalanként a tojásos masszához adtam és jól elkevertem (ha túl sűrűnek találnátok, a rebarbara alól lehet hozzátenni kis folyadékot).

A tésztát a formába simítottam és rászórtam a lecsöpögtetett gyümölcsöt. 25 percig sütöttem. Közben a tetejére valókat összekevertem és a 25 perc elteltével a süteményre morzsoltam. Így még visszatoltam a süőbe olyan 15-20 percre, de a hőfokot már levettem 160 ºC-ra.

forrás: 101 torta és sütemény (GoodFood)

Category: desszert  Tags: ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*