Paszternák és Bloggerkonyha

paszternakpure

Feltett szándékom, hogy rehabilitálom ezt a klassz zöldséget, most már egyre több helyen lehet kapni, szerintem egy csomó néni termeszti otthon titokban, csak nem meri kihozni a piacra. Talán ha a kereslet megnő rá, a kínálatot is húzza magával.

De miről is van szó? A paszternák (pasztinák) egy a fehérrépához (petrezselyemgyökérhez) kísértetiesen hasonló gyökérzöldség. S mire akkor ez a nagy felhajtás? Mert míg kívülről valóban egyformának tűnhetnek, az íze és illata teljesen más a kettőnek A paszternáknak konkrétan VAN íze (szerintem a gyökérnek nincs), s méghozzá milyen! Kicsit diós, kicsit édeskés, levesbe mondjuk én éppen ezért kevésbé használnám, hajlamos uralkodni és elnyomni minden mást.

Külsőre a paszternák kicsit sárgásabb, “tömzsibb”, inkább a rövid és dundi kinézet jellemző rá. Fő megkülönböztető jegye a “beeső” levélnövekedés – szemben a fehérrépa csúcsos végével. Szerintem illat alapján is simán meg lehet különböztetni őket – kérdés, ki mennyire akar gyökereket szagolgatni a piacon….

A felhasználási variációk száma pedig végtelen, tulajdonképpen lehet sütni más zöldségekkel,főzni egytálételbekrumplipürébe kevernibundában kisütni de akár sütemény képében is megállja a helyét.

A képen szalonnával és barnított vajjal készült paszternákpüré látható, amit legnagyobb meglepetésemre a kamaszfiam és Férj a legnagyobb lelkesedéssel kanalazott be, holott titkon magamnak szántam :-)

Ha van kedvetek közelebbről is megismerkedni ezzel a remek zöldséggel, gyertek el aKukTanodába november 18-án, ahol együtt elkészítjük a fenti ételt és más őszi zöldségekből is izgalmas ételeket kreálunk.

Ezenkívül vannak még szabad helyek –  Édesemmel gyönyörű cupcake-eket lehet sütni, Gabojszával kolbászokat tölteni, Grenadinnal megismerkedni a zsidó konyhával, vagy KicsiVúval a karácsonyra készülődni.

Category: főétel  Tags: ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*