Újabb Baked-sütemény. Az eredmény megint magáért beszél. Mindig is ilyen kívül ropogós, belül puha cookie-ra vágytam, amelyik nem folyik szét sütés közben. Ízben és textúrában is különös játék benne a sósperec – igazi fanoknak való!!
A könyv szerzőinek alapos utánajárása után sem bizonyosodott be, hogy a cowboyok találták-e fel, vagy fogyasztották volna előszeretettel, netán az ő tiszteletükre készült volna. Szerintük a név csupán tisztelgés a cookie ”darabos férfiassága” előtt, melyet tetéz mérete és az összetevők sokszínűsége.
Cowboy cookie
230 g liszt
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
½ tk só
170 g zabpehely
180 g hideg vaj felkockázva
230 g nádcukor
1 tojás
1 tojássárgája
1 vanília kikapart belseje
1 tk nescafé kevés vízben feloldva (nálam egy kis espresso)
100 g étcsoki apró darabokra vágva (vagy ugyanennyi süthető csokicsepp)
3/4 bögre apró sósperec felaprítva (nem porrá zúzva!)
A lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a zabpelyhet egy tálban összekevertem.
A vajat és a cukrot habosra kevertem, majd ment bele a tojássárgája és a tojás. Ezután belekevertem a vaníliát és a kávét is majd több részletben a lisztes-zabpelyhes keveréket. Legvégül a csokit és a perecdarabokat is hozzáadtam.
Ezután kb. négy órát hűtőben pihentettem.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra,
Fagyiskanállal sütőlapra adagoltam – nekem csak rendes, normál méretű van, ezt félig töltöttem csak meg, kicsit lenyomkodtam, majd kinyomtam és domború felével felfelé raktam a tepsibe. De majd megnézem a Gasztroshopban hátha van kisebb típus, ami kekszadagoláshoz jó lesz
11-13 perc alatt sültek meg.
Vélemény, hozzászólás?