Párolt hasaalja – tarlórépa nudli – babsaláta: könnyű hétvégi ebéd

nudli_tarlorepa

Igazi hétvégi összeállítás. Szombaton Férj beszerezte a disznóvágásból kikönyörgött hasaalját (itt mindet megabálják, alig tudott elkuncsorogni belőle) én este  ”megnyúztam” és további felhasználásig behűtöttem. Másnap reggel befűszereztem, feltekertem, majd egy gyors pirítást követően fűszerek tömkelegével órákat párolódott a sütőben.

Köretnek a Gabojsza által importált tarlórépából készült nudli, mellé egy gyors babsaláta, meg a hús szaftjából készített mártás.

S a végeredmény? Minden egyes falat egy ízbomba volt. A hús szinte elolvadt a számban, a szaftból kikacsintott a csillagánizs és a boróka, a nudliban a tarlórépa egy kis tormás, pikáns ízt hozott és mindehhez a tárkonyos babsaláta. Ha nem kellett volna mosogatnom utána, teljesen étteremben éreztem volna magam.

A kicsik “túl zsíros” felkiáltással távol maradtak de a Nagy kiváló ízlésről téve tanúbizonyságot, ma büszkén ette menzás osztálytársai mellett.

NB: egy jó pohár vörösbor szinte kötelező hozzá!!!

Hasaalja tekercs (a Szakácsok könyvének alapján)

1 kg hasaalja

só, frissen őrölt bors

kínai ötfűszer (elhagyható)

8 borókabogyó

1 csillagánizs

15 feketebors

2 cm-es friss gyömbér, hámozva

3 ek olívaolaj

1 nagy vöröshagya, félbevágva

3 szegfűszeg

2 sárgarépa

5 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

60 ml szójaszósz

1 l alaplé

A sütőt előmelegítettem 180 ºC-ra.

A borókabogyókat, a borsot,  a csillagánizst és a gyömbért az aprítóban durvára törtem – beleszagolni lehet, de nem érdemes – majd egy tüllbe jó szorosan belekötöztem. A húst sóval, borssal és néhány csipet kínai ötfűszerrel bedörzsöltem. Feltekertem és konyhai kötöző (most csak fehér cérna volt itthon) segítségével formáztam. Az olívaolajon alaposan átpirítottam, majd egy öntöttvas lábosba tettem (nem muszáj ilyenbe, lényeg, hogy bírja a sütőt). A helyére dobtam a szegfűszeggel megtűzdelt hagymát, a hosszában kettévágott répát és a fokhagymákat. Mikor ezek is jól megpirultak, a húshoz adtam, ráöntöttem az alaplevet és a szójaszószt (esetleg annyi vízzel kiegészítve, hogy teljesen ellepje), és a fűszeres csomagot is beletettem.

Letakarva toltam a sütőbe, majd 2,5 óra pihenő következett.

A mártáshoz egyszerűen a sütés végeztével a szaftot jó alaposan besűrítettem. Nagyon intenzív, erőteljes ízű szósz lett belőle.

 

Tarlórépás nudli

450 g tarlórépa

250 g krumpli

2-3 bögre liszt

1 tojássárgája

só, bors, szerecsendió

A krumplit és a tarlórépát megpucoltam és felkockáztam, sós vízben puhára főztem, majd alaposan lecsepegtettem.

A fűszerekkel ízesítettem, hozzátettem a tojássárgát és a lisztet folyamatosan adagolva sima tésztává dagasztottam. Alaposan belisztezett felületen, jó lisztes kézzel nudlikat sodortam, és forrásban lévő sós vízbe dobáltam. Mikor feljöttek a tetejére, kihalásztam őket és forró serpenyőben, kevés olajon átpirítottam.

Babsaláta ügyben folytatás nemsokára….

 

Category: főétel  Tags: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*