Még nyár végén sikerült szert tennem ezekre a gyönyörű panettone formákra – aztán persze úgy elraktam, hogy kész szerencse, hogy még karácsony előtt rábukkantam.
A panettone hagyományosan olasz karácsonyi édesség, de valójában erősen hasonlít a stollenre, csak más formátumban tálalják. Alapvetően egy sok vajjal, tojással dúsított kalácstészta, aszalt gyümölcsökkel és kandírozott citrushéjakkal ízesítve.
A történetéről Millie-nél találhattok részleteket.
Mini pamettone
500 g liszt
2x7g élesztő
2 tojás + 1 sárgája
100 g nádcukor
200 ml tej
200 g vaj
140 g aszalt gyümölcs (mazsola és áfonya)
100 g kandírozott citrushéj (narancs és citrom vegyesen)
egy nagy marék madula
némi vágott mandula a tetejére
A tejet kicsit meglangyosítottam és az élesztőt elkevertem benne. Hozzátettem a cukrot és a tojásokat is. A lisztet több részletben adagolva hozzá dagasztani kezdtem, s a vége felé a kicsit megolvasztott vajat is hozzáadtam.
Kb. 1,5 órát kelni hagytam. Ezután átgyúrtam és a felaprított héjakat, az egész mandulát és gyümölcsöket is alaposan beledolgoztam.
Ebből az adagból nekem három darab lett (a formák átmérője és magassága 9 centi), a gombócokat a formába tettem és még egyszer kelni hagytam ( megint olyan 1-1,5 órát). A tetejét kicsi vízzel átkentem és a vágott mandulával megszórtam
A sütőt előmelegítettem 180ºC-ra és a megkelt tésztát beraktam. 40 percig sütöttem, majd lejjebb vettem a hőfokot 160 ºC-ra és még egy félórácskát sütöttem.
(A recept alapját a GoodFoodon találtam)
Vélemény, hozzászólás?