Farsangi jelmez: a muffinnak öltözött müzli

muffin_muzli

Ti hogy álltok a muffinnal? Évekkel ezelőtt, még Stahl fénykorában engem is beszippantott, töltöttem le a recepteket ezerrel, az új konyhám egyik alapfelszerelése persze a muffinsütő lett. Villogtam, hogy tudom, mi az a papírkapszli és sorban próbáltam ki a recepteket. De bevallom, nem vált a kedvencemmé ez a fajta sütemény. Nem mondom, hogy egy banános-csokis, vagy egy tonkababos-sárgabarackos, esetleg egy kandírozott répával díszített nem esik jól néha, de én mégiscsak egy cheesecake-pite-cookie típusú lány vagyok.

Úgyhogy szegény muffinsütőim (igen, kettő is van) sokszor elhagyatva szomorkodnak a szekrényben. Ez a müzlis azonban gyors egymásután kétszer is elkészült – egyszer tejmentes változatban, kókusztejjel is, amit Makkával falatozgattunk el. A belegyömöszkölt lekvár miatt egyáltalán nem száraz, és a benne lévő teljeskiőrlésű liszt és müzli még a lelkiismeretünket is lecsendesíti, mikor a reggeli kávé mellé elfalatozunk néhányat egyet.

Müzlis muffin

100 g aszalt sárgabarack, apróra vágva

4 ek narancslé

2 tojás

140 ml tejföl (vagy kókusztej)

100 ml semleges ízű olaj

85 g nádcukor

150 g finomliszt

150 g teljeskiőrlésű liszt

2 tk sütőpor

csipet só

50 g ropogós müzli (mondjuk ilyen)

12 ek narancslekvár

a tetejére

50 g nádcukor

2 ek olaj

50 g ropogós müzli

A liszteket összekevertem a sütőporral, a cukorral és a sóval. A tojásokat kicsit felvertem, hozzátettem a kókusztejet/tejfölt, a narancsos sárgabarackot és az olajat is, majd a szárazanyagokat is beleforgattam.

A masszát a muffinformákba kanalaztam. Vizes hüvelykujammal mindegyikbe igyekeztem valamiféle mélyedést kreálni, amibe egy-egy kanál narancslekvár került.  A tetejére valókat kicsit összemorzsoltam és a muffinokra szórtam.

190 ºC-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütöttem.

Az alapreceptet a GoodFood 101 Torta és Sütemény című könyvében találtam.

Category: desszert  Tags: , , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.