Ti hogy álltok a muffinnal? Évekkel ezelőtt, még Stahl fénykorában engem is beszippantott, töltöttem le a recepteket ezerrel, az új konyhám egyik alapfelszerelése persze a muffinsütő lett. Villogtam, hogy tudom, mi az a papírkapszli és sorban próbáltam ki a recepteket. De bevallom, nem vált a kedvencemmé ez a fajta sütemény. Nem mondom, hogy egy banános-csokis, vagy egy tonkababos-sárgabarackos, esetleg egy kandírozott répával díszített nem esik jól néha, de én mégiscsak egy cheesecake-pite-cookie típusú lány vagyok.
Úgyhogy szegény muffinsütőim (igen, kettő is van) sokszor elhagyatva szomorkodnak a szekrényben. Ez a müzlis azonban gyors egymásután kétszer is elkészült – egyszer tejmentes változatban, kókusztejjel is, amit Makkával falatozgattunk el. A belegyömöszkölt lekvár miatt egyáltalán nem száraz, és a benne lévő teljeskiőrlésű liszt és müzli még a lelkiismeretünket is lecsendesíti, mikor a reggeli kávé mellé elfalatozunk néhányat egyet.
Müzlis muffin
100 g aszalt sárgabarack, apróra vágva
4 ek narancslé
2 tojás
140 ml tejföl (vagy kókusztej)
100 ml semleges ízű olaj
85 g nádcukor
150 g finomliszt
150 g teljeskiőrlésű liszt
2 tk sütőpor
csipet só
50 g ropogós müzli (mondjuk ilyen)
12 ek narancslekvár
a tetejére
50 g nádcukor
2 ek olaj
50 g ropogós müzli
A liszteket összekevertem a sütőporral, a cukorral és a sóval. A tojásokat kicsit felvertem, hozzátettem a kókusztejet/tejfölt, a narancsos sárgabarackot és az olajat is, majd a szárazanyagokat is beleforgattam.
A masszát a muffinformákba kanalaztam. Vizes hüvelykujammal mindegyikbe igyekeztem valamiféle mélyedést kreálni, amibe egy-egy kanál narancslekvár került. A tetejére valókat kicsit összemorzsoltam és a muffinokra szórtam.
190 ºC-ra előmelegített sütőben 25-30 percig sütöttem.
Az alapreceptet a GoodFood 101 Torta és Sütemény című könyvében találtam.