A hagyma már magában megér egy misét, de azért némi hús sosem árt alá. Az eredeti recept ugyan borjúhúsra íródott, nálunk karajszelettel készült és nagyon finomra sikeredett.
A hagymából viszont ez az adag szűkösen volt elég három felnőtt étvágyára (pedig már az alapreceptet is felszoroztam) ebből szerintem nincs az a mennyiség ami el nem fogyna.
Pácolt karajszeletek karamellizált hagymával
kb. 8 szelet karaj
1 kisebb hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek felaprított petrezselyemzöld
1 szárított chilli, elmorzsolva
egy fél citrom leve
3 ek olívaolaj
a karamellizált hagymához
3 nagy fej hagyma
3 ek vaj
3 ek olívaolaj
3 ek nádcukor
A páchoz valókat egy üvegtálban összekevertem (erősen avokádókrémet idéző illata volt, kb. abba is ugyanezeket a dolgokat rakom, meg persze avokádót) és a hússzeleteket beleforgattam. Hűtőben pihenhet akár egy egész éjszakát, de minimum 1-2 órát mindenképpen adjunk neki.
A hagymákat félbevágtam és vékonyan felszeleteltem. Egy nagyobb serpenyőben megmelegítettem az olajat és a vajat, majd ment hozzá a hagyma. Jól átforgattam és 1-2 perc után a cukrot is hozzáadtam. Ez önállóan el is volt magában egy kis ideig a tűzön, olyan 10-12 perc elteltével (kis lángon) kezdett kellemes aranybarna színt felvenni. Ekkor már nem árt némi figyelem, kevergetés, nehogy keserű legyen a vége.
A hússzeleteket kivettem a pácból, öntöttvas serpenyőben kevés olajon oldalanként 4-5 perc alatt megsütöttem. Gabona-hüvelyes keverékkel és a sült hagymával tálaltam.
ötlet: Jamie Oliver Magazine, 2010/11 Yearbook