Napsütötte ebéd – marinált sertéskaraj és karamellizált hagyma

pacolt_sertes_sulthagyma

A hagyma már magában megér egy misét, de azért némi hús sosem árt alá. Az eredeti recept ugyan borjúhúsra íródott, nálunk karajszelettel készült és nagyon finomra sikeredett.

A hagymából viszont ez az adag szűkösen volt elég három felnőtt étvágyára (pedig már az alapreceptet is felszoroztam) ebből szerintem nincs az a mennyiség ami el nem fogyna.

Pácolt karajszeletek karamellizált hagymával

kb. 8 szelet karaj

1 kisebb hagyma

2 gerezd fokhagyma

1 ek felaprított petrezselyemzöld

1 szárított chilli, elmorzsolva

egy fél citrom leve

3 ek olívaolaj

a karamellizált hagymához

3 nagy fej hagyma

3 ek vaj

3 ek olívaolaj

3 ek nádcukor

A páchoz valókat egy üvegtálban összekevertem (erősen avokádókrémet idéző illata volt, kb. abba is ugyanezeket a dolgokat rakom, meg persze avokádót) és a hússzeleteket beleforgattam. Hűtőben pihenhet akár egy egész éjszakát, de minimum 1-2 órát mindenképpen adjunk neki.

A hagymákat félbevágtam és vékonyan felszeleteltem. Egy nagyobb serpenyőben megmelegítettem az  olajat és a vajat, majd ment hozzá a hagyma. Jól átforgattam és 1-2 perc után a cukrot is hozzáadtam. Ez önállóan el is volt magában egy kis ideig a tűzön, olyan 10-12 perc elteltével (kis lángon) kezdett kellemes aranybarna színt felvenni. Ekkor már nem árt némi figyelem, kevergetés, nehogy keserű legyen a vége.

A hússzeleteket kivettem a pácból, öntöttvas serpenyőben kevés olajon oldalanként 4-5 perc alatt megsütöttem. Gabona-hüvelyes keverékkel és a sült hagymával tálaltam.

ötlet: Jamie Oliver Magazine, 2010/11 Yearbook

Category: főétel  Tags: , , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.