Édeset sósan – medvehagymás cheesecake

cheesecake_medvehagyma

Na igen, kicsit fixált vagyok cheesecake ügyben. Nem tehetek róla, ha mindenről az jut eszembe. Másrészt próbáltam valami olyan medvehagymás dolgot csinálni, ami Férjnek is ízlik – ugyanis idén rájött, hogy ő alapvetően nem szereti. De sikerült meggyőznöm, ezt szerette.

Az sem szegte kedvemet, hogy pénteken egy friss-meleg pizza végezte a konyhaszekrény elejére majd a földre kenődve (lecsúszott a sütőpapírról), majd a szériát folytatva szombaton a forró vízbe sorakoztatott cheesecake-kel teli edénykéket is sikerült egy kecses mozdulattal a sütő aljába billentenem. Orsi szavaival élve azonban győzött bennem a túlélő-ösztön, a pizzát is felvakartuk a földről és ezeket a medvehagymás finomságokat is megmentettem.

Persze a “süti” alapja is sós lett – kétszersült és kesudió került bele. A teteje nagyjából egyezik az édes verzióval – sajtkrém (illetve friss fehérsajt) tejföl, tejszín és tojás az alap, ezt ízesítettem cukor helyett medvehagymával, sóval és borssal. Előtte-utána egy pálinka jól jöhet, egyrészt az alattomos illatok elűzésére, másrészt ez csak előétel volt s helyet kellett csinálni a hamburgernek is.

Medvehagymás cheesecake (7 db kis felfújtas formához)

50 g kétszersült

15 g sózott kesudió

50 g vaj

200 g friss fehérsajt vagy Philadelphia

150 ml tejföl

150 ml tejszín

3 tojás

egy nagy marék medvehagyma

só, bors

Az alaphoz a kétszersültet a kesudióval és a vajjal aprítógépben morzsásra daráltam, majd a formák aljába nyomkodtam.

A tejfölt, a tejszínt, a krémsajtot és a tojást jól összekevertem (merülőmixer tökéletes a célra) majd az apróra vágott medvehagymával, sóval és borssal ízesítettem. A krémet a formákba öntöttem, melyeket egy tepsibe állítottam. Forró vizet öntöttem köréjük, s előmelegített (150ºC) sütőben olyan 30 percg sütöttem/gőzöltem.

A sütőben hagytam kihűlni és hidegen kínáltam.

Category: sósak  Tags: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.