Hétvégére hamburgert!

hamburger_hamburger

Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy ez A nagybetűs Igazi Hamburger. Pedig – urambocsá – még csak nem is marhahúsból van. De az összedarált sertéslapocka, chorizo és füstölt (húsos) szalonna olyan elképesztő elegyet alkot, hogy ezt a kósza gondolatot az ember simán odébb hessenti.

Persze a tökéletes húshoz tökéletes zsemle is dukál: javaslom, ne is próbálkozzatok a bolti szörnyűségekkel. Limara receptje egyszerűen zseniális és elronthatatlan. Minimum tizedszer sütöttem most meg, de eleddig egyszer sem sikerült lefotózni. Azthiszem jogosult lenne a “Legnehezebben Fotózható Étel” címre. De nem azért, mert nem elég fotogén, inkább azért, mert mindig megesett a szívem a sóváran néző családtagjaimon, s nem frusztráltam őket a várakozással. Ja és dupla adagon alul el sem kezdem sütni :-)

Az egyéb kiegészítők ízlésfüggők – nekem a fokhagymás majonéz, a lilahagyma és a rukkola elmaradhatatlan (mondjuk most rukkola helyett beértem némi medvehagymával) de kerül az asztalra mustár, ketchup, jófajta cheddar sajt és jó sok feldarabolt zöldség.

Örök hála Millie-nek, aki először hozott nekem ilyen finom husit.

Hamburger

a húspogácsákhoz:

1 kg lapocka

200 g chorizo kolbász

100 g húsos füstölt szalonna (nálam a húsvétra füstölt sonka zsírosabb vége)

1 nagy fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

1½ tk római (!) kömény

2 kisebb szárított chillipaprika (érzéssel)

egy nagy csokor petrezselyem

1 tk kakukkfű

só, bors

A húst a szalonnával és a kolbásszal (ezt persze kinyomkodtam a ‘héjából’) ledaráltam.

Az apróra vágott hagymát és fokhagymát kevés olajon megdinszteltem. A húshoz adtam a fűszerekkel együtt és alaposan összegyúrtam. Ideális esetben érdemes előző nap elkészíteni, hogy egy éjszakát tudjon pihenni a hűtőben.

Másnap, mikor már mindenki nagyon éhes, tenyérnyi, lapos korongokat formáztam és sütőpapírral preparált tepsibe rakosgattam őket egymás mellé. Kb. 15%-ot összemegy, úgyhogy mindig annyival nagyobbra formázzuk :-)

Én két tepsin, légkeveréssel sütöttem (a sarkamban volt egy egész éhes gyerekfalka) 180 °C-on, olyan 15-20 percig, félidőnél megfordítva.

a zsemlékhez (a vegán változatnál a tojást kihagytam, és kicsivel több rizstejet használtam)

600 g liszt

2 dl tej /rizstej

100 g joghurt/rizstejszín

40 g olaj

20 g friss élesztő

1 tojás

2 ek cukor

1 tk só

+ 1 tojás és  szezámmag a tetejére

hozzávalókból szép, fényes tésztát dagasztottam (illetve helyettem a gép, de így jobban hangzik) majd duplájára kelesztettem.

Miután megkelt, 9 egyforma darabra vágtam (olyan 100 g-os lesz egy) és zsemlét formáltam belőlük – Limara oldalán egy remek videó található erről – és sütőpapíros tepsibe ültettem őket. Megint hagytam őket jól megkelni (egy-másfél óra), lekentem tojással, megszórtam szezámmaggal és előmelegített sütőben (180ºC) olyan 18-20 percig sütöttem.

Category: főétel  Tags: ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.