A lestyánhoz fűződő szerelmemről már tavaly is írtam, idén sem volt ez máshogy, szórom mindenbe, amibe csak lehet. Szerencsére nem vagyok egyedül e szenvedélyemmel, Hugh is előszeretettel használja, s milyen szép neve van angolul: lovage.
Ehhez a gyors, könnyen összedobható tésztához is remekül használható. Mármint gyors, ha nem állunk neki házilag kutymákolni a ricottát. Ha mégis, úgy kevésbé gyors, viszont sokkal izgalmasabb, és mennyivel finomabb! A ricotta készítésnél mindig van számomra egy pont, mikor úgy érezem, na ebből se lesz semmi. De ez az a pont is egyben, ahol nem szabad feladni. Kitartóan kevergetni kell tovább, néha ránézni, s egyszer csak elkezd a tej szétválni, s hipphopp ott is van a klassz, leszűrhető ricotta. Ami sokkal de sokkal édesebb és krémesebb, mint az itthon kapható állítólagos ricották.
Lestyános-ricottás tészta
2 kisebb cukkini
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
3-4 marék zöldborsó
egy fél citrom
500 g száraztészta
egy nagy marék lestyán
150 g ricotta
parmezán /pecorino
A cukkinikből krumplihámozóval vékony szeleteket metéltem. Az olívaolajat forrósítottam, kicsit átforgattam rajta a fokhagymaszeleteket, ment rá a cukkini, néhány perc alatt átpirítottam, megpároltam. Rádobtam a borsót és a felaprított lestyánt is, sóval, borssal fűszereztem és a citromlével meglocsoltam. A megfőtt tésztával összeforgattam, a ricottát rámorzsoltam, a sajttal megszórtam és már ettük is.