Érdekes módon, mikor a nagyikáim régen hetente háromszor almakompótot főztek télidőben, a birsalma volt azon biztos pont, amit mindig a tányér szélére toligattam (manapság már csak a köménymagot, azt viszont szigorúan – de talán egyszer ez is elmúlik). Most meg csak birsalmát főzők vaníliás, csillagánizsos, kardamomos szirupban, és boldog mosollyal az arcomon tolom befelé. Esetleg egy kis görög joghurtra csurgatom rá. Vagy muffint sütök belőle.
Birsalmás muffin
a kompóthoz (bőre véve a mennyiséget, mert finom)
1 kg birsalma
1 bögre nádcukor
2 bögre víz
egy rúd vanília kikapart magja
1 csillagánizs
néhány szem kardamom
A cukrot és a vizet összeforralom, beleszórom a fűszereket és a meghámozott, kimagozott birsalmaszeleteket. Letakarva, kis lángon kb. 1 óra alatt krémesre puhul.
a muffinhoz
150 g birsalmakompót leturmixolva + 12 szelet
100 g nádcukor
60 g semlegs ízű olaj
2 tojás
3 ek tej
120 g teljeskiőrlésű liszt
160 g fehérliszt
½tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
¼ tk só
A birspürét, a tojásokat, a cukrot és az olajat nagyjából összekevertem, majd beleadagoltam a száraz hozzávalókat is. Muffintepsi formájába papírkapszlikat tettem, belekanalaztam a masszát és mindegyik tetejébe nyomtam egy szelet birsalmakompótot. 180ºC-os sütőben olyan 30 percig sült.
Erika receptje pici testreszabással.