Karamellás-csokoládés segítsüti – a recept

segsüt

Aki nem követi a blogot a facebookon (van ilyen? ) nem olvashatta, milyen izgalmas volt ennek a sütinek az elkészítése. Azaz nem is maga az elkészítés, hanem a kép felkerülése. Ugyanis néhány nappal az akció kezdete előtt a fényképezőgép kártyája teljesen elszállt, a rajta lévő párszáz képpel együtt. Persze a legkisebbem szülinapi fotóit is sajnáltam, de mikor realizáltam, hogy a Segítsütis képek is köztük voltak, kicsit aggódni kezdtem, hogyan lesz így péntekre poszt.

Szerencsére kedves családom teljes mértékben támogatott abban, hogy újrasüssem a tortácskákat és önfeláldozóan pusztították el őket 🙂

Holnap 16.00-ig lehet még licitálni a finomabbnál finomabb sütikre a www.segitsuti.hu [2] oldalon.

Addig is itt a recept, ha valakinek kedve támadna elkészíteni

Karamellás-csokoládés tortácskák (4×12 cm-es és egy 14 c-es formához)

a tésztához

3 bögre liszt

220 g vaj

1 ek cukor

1 tk só

jéghideg víz

A vajat felkockázva aprítógépbe tettem, és a többi hozzávalóval összedolgoztam. Annyi vizet adagoltam hozzá,  hogy összeálljon a tészta.

Hűtőbe téve pihentettem egy bő félórát, majd 5 felé szedtem, vékonyra nyújtottam és a kivajazott formákba nyomkodtam a tésztát. 20 percre a mélyhűtőbe dugtam az így előkészített alapot.

Ezután sütőpapírral letakartam, babot öntöttem rá nehezéknek és az előmelegített sütőben (180 ºC) vakon sütöttem kb. 25 percig, majd hagytam kihűlni.

a karamellhez

225 g kristálycukor
80 ml tejszín
70 g vaj, felkockázva

egy nagy csipet tengeri só

A cukrot kis lángon, kevergetés és macerálás nélkül karamellizáltam, majd a tűzről lehúzva hozzákevertem a vajat és a tejszínt. Sistereg és fortyog de nem kell aggódni, majd megnyugszik – ezt viszont már lehet vadul kevergetni, mondjuk egy szilikonlapáttal. Végül a csipet só is belement, majd a kihűlt formákba igazszságosan elosztottam és a hűtőben kihűtöttem.

a csokimousse-hoz

250 g étcsokoládé
4 tojás, szétválasztva
185 ml tejszín
2 ek porcukor

A csokoládét vízgőz felett megolvasztottam a cukorral, majd egy másik tálban (ami nem meleg) összekevertem a tojássárgákkal. A tejszínt és a tojásfehérjét külön-külön kemény habbá vertem és nagyon óvatosan a csokis masszához kevertem. A mousse-t a kihűlt karamelles kosarakra simítottam és újra egy hűtőmenet következett.

a tetejére

150 g étcsoki
60 ml tejszín
20 g vaj

A csokit gőz felett megolvasztottam, a tejszínnel és a vajjal összekevertem és befejezésképpen a sütik tetejére simítottam.

Ennyi 🙂

A recept kisebb változtatásokkal innen van: http://www.citrusandcandy.com [3]

[1] http://www.sajtkukac.hu/wp-content/uploads/2012/04/suti-sziv-nagy.gif
[2] http://www.segitsuti.hu/
[3] http://www.citrusandcandy.com/

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.