Hivatalos szezonkezdet fagyifronton

diófagyi

Már napok óta csak különböző fagylaltkreációk kavarogtak a fejemben – ötlet van bőven, csak győzzem megvalósítani.

Nem tudom egyébként ti hogy vagytok vele, nekem néha teljesen váratlanul jönnek a legjobb ötletek. Mondjuk a vonaton ülve, zenehallgatás közben – igen, ilyenkor is ételekre gondolok. Mostanában legtöbbször fagyikra (kivéve, mikor 3 fok van reggel). Nálam ez olyan, mint Gombóc Artúrnál a csoki. Lehet gyümölcsös, joghurtos, karamellás… És az ezévi célkitűzésem a Vári cukrászda céklafagyijának reprodukálása (sajnos ehhez előbb alaposan meg kell kóstolnom 🙂 )

Szóval idén az első befutó egy rumos-diós fagylalt lett. Az alapízt a tej-tejszín keverékben egy éjszakán át áztatott pirított dió adja, majd a végén került bele némi karamellizált cukron megforgatott és apróra nyesett dió is. Szerintem jó lett és a többiek sem panaszkodtak.

Rumos-diós fagylalt

100 g enyhén megpirított dió

500 ml tejszín

250 ml tej

150 g nádcukor

1 rúd vanília

6 tojássárgája

egy löttyintésnyi STROH rum (ebből ennyi elég is, mert 80%-os…)

a ropogós dióhoz

5-6 ek nádcukor

2 nagy marék pirított dió

A tejet, tejszínt és a cukrot összemelegítettem, beleszórtam az apróra vágott diót és a vaníliát, egyet forraltam rajta, majd a tűzről lehúzva egy éjszakát állni hagytam.

Másnap leszűrtem, melegíteni kezdtem, majd a tojássárgákat belekeverve, kis tűzön, folyamatos kevergetés mellett krémet főztem belőle (vigyázzunk, 80ºC fölé ne menjen a hőmérséklet, mert a tojás kicsapódik)

A krémet hideg vízfürdőbe állítva kihűtöttem, néhány órácskát a hűtőben pihent, hozzálöttyintettem azt a kis rumocskát majd a ment a fagyigépbe.

Közben a  cukrot karamellizáltam, a diót rádobtam, összeforgattam, majd sütőpapírra öntöttem. Amikor kihűlt, durvára vágtam és a fagyival együtt dobozba rétegeztem.

[1] http://www.sajtkukac.hu/wp-content/uploads/2012/05/rumos_dió_fagyi.jpg
[2] http://www.sajtkukac.hu/?p=5069

Category: desszert  Tags: , ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*