Nagyon mogyorós torta

mogyorovaj_torta

Arany nagyfiam hazatértének örömére készült ez a torta – persze csak átmenetileg látogatott haza, vasárnap megy is vissza a szociális munkára (tantervben előírt dolog, nem a rossz magaviseletéért kapta ) majd osztálykirándulás…. De időközben szert tett egy jogosítványra is, így végre lesz saját sofőrünk is – már amennyiben sikerül néhány napra hazaédesgetni bokros teendőiből.

Mikor megláttam az olive magazinban ezt a sütikét, rögtön tudtam, hogy ő lesz az, aki igazán értékelni fogja,  az én mogyoróvajas lelkitársam 🙂  Na az aztán van benne végképp: a tésztában, a krémben és hogy ne bízzunk semmit a véletlenre,  a tetején karamellizált ropogós mogyoródarabok.

Tepsi helyett tortaformában sütöttem (gyakorolva a jövő heti nagykorúsodására) és a cukormennyiséget szigorúan meghúztam (az angolok normálatlanul sokat raknak bele).

Peanut butter rajongóknak kötelező darab.

Mogyoróvajas torta

18 cm-es tortaformához

50 g vaj

65 g mogyoróvaj

150 g nádcukor

fél kk vaníliakivonat

2 tojás

100 ml tej

150 g finomliszt

1 tk sütőpor

a tetejére

250 ml tejszín

30 g nádcukor

50 g étcsokoládé

3 ek mogyoróvaj (darabos)

50 g sótlan földimogyoró + 30 g nádcukor

Először a krémet csináltam meg a tetejére: a tejszínt és a cukrot addig melegítettem, míg a cukor teljesen elolvadt benne. Ekkor lehúztam, és a darabokra tördelt étcsokit és a mogyoróvajat elkevertem benne.

Miután teljesen kihűlt (2-3 óra a hűtőben) habverővel jól felvertem.

A tésztához a vajat a mogyoróvajjal kikevertem, hozzáadtam a cukrot, majd egyesével a tojásokat. 5-7 perc alatt szép sárgára kevertem. Felváltva hozzáadagoltam a tejet és a sütőporral elkevert lisztet.

A masszát 18 centis kapcsos formába öntöttem és 180 ºC-on kb. 45 percig sütöttem (tűpróba!!)

A mogyorót – ha csak sima blansírozott, pirítsuk meg, én eleve pirított, sótlan változatot vettem – serpenyőben átforgattam, megszórtam a cukorral és kis lángon, macerálás nélkül hagytam karamellizálódni. A végén szórtam hozzá egy jó csipet sót, majd sütőpapírra borítottam, kis pihenő után durvára vágtam.

A kihűlt tésztát alaposan megpakoltam a krémmel, és megszórtam a karamellizált mogyoróval. Nem volt hosszú életű…

[1] http://www.sajtkukac.hu/wp-content/uploads/2012/06/mogyorovaj_torta.jpg

Category: desszert  Tags: ,
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*