A cheesecake és a créme caramell frigye

cheesecake_cremecaramel

Idén kivételesen már időben elkezdtem a karácsonyi menü összeállítását. Mindenképpen olyan ételsort akartam kigondolni, amit  – legalább részben – az előző napokban össze tudok készíteni, hogy a nagy napon ne holtfáradtan essek be este az ágyba.

Végül –  a család nyomására, immár hagyományosan – borlevessel indítunk, majd elkészítem az egyszer már hatalmas sikert aratott diós-pisztáciás harcsafilét, hozzá pedig a Millie-nél látott steak burgonyát, és a Gundelban ellesett gesztenyés salátát. A desszert pedig narancsos créme caramel cheesecake lesz, mely magába sűríti a cheesecake és a créme caramel minden előnyét. Többek közt azt is, hogy akár 2-3 nappal előbb is elkészíthetjük.

És hogy a család kiskorú és a tejérzékeny fele se szomorkodjon: ők fűszeres almalevest kapnak, a halat tejföl és sajt nélkül készítem el nekik, a desszert pedig Ch&V karamellás ananászpudingja lesz.

Nagyon megörültem nemisbéka karácsonyi verseny-kiírásának, hisz ott is az előre elkészíthetőség a kritérium, úgyhogy gondoltam részt is veszek rajta ezzel a nagyszerű desszerttel. Mellesleg főpróbának sem volt rossz!

Narancsos créme caramel cheesecake

2 dl tejszín

1 narancs héja (csak a sárga része)

225 g nádcukor

2 ek narancslikőr

200 g friss sajt  – vagy Philadelphia

4 tojás

250 g digestive keksz (pl Zabfalatok)

85 g vaj

A sütőt előmelegítettem 150C°-ra.

A tejszínt összemelegítettem a narancshéjjel – nem kell felforralni -majd félretettem hűlni.

140 g cukrot megolvasztottam – a nádcukorral vigyázni kell, mert elég nehezen olvad el, aztán meg gyorsan megég….. tapasztalatból beszélek – kicsit karamellizáltam. A tűzről lehúzva hozzáöntöttem a 1 evőkanálnyi narancslikőrt – spriccelni fog, de sebaj – kicsit visszatettem a tűzre, majd 6 kikészített felfújtformába öntöttem (IKEÁS, fehér, kb. 125 ml űrtartalmú edénykék).

A sajtkrémet alaposan kikevertem a maradék cukorral, a tojásokkal, a likőrrel és a leszűrt tejszínnel. A keveréket a felfújtformákba töltöttem és egy tepsibe állítottam őket. Forró vizet öntöttem köré – kb. a feléig érjen – és így toltam az előmelegített sütőbe. 40 percig gőzöltem, majd a vízből kivéve hűlni hagytam. Ebben az állapotában akár 2 napig is pihenhet a hűtőben.

Az alaphoz a kekszet aprítóban apró morzsává daráltam, hozzáadtam az olvasztott vajat és jól összedolgoztam. 2 sütőpapír közé téve akkorára nyújtottam, hogy 6 akkora kört tudjak majd kivágni belőle, mint a formák felső része. Ez is pihenhet nyugodtan a hűtőben egy darabig.

A nagy napon előveszem az alapot, kivágom belőle a megfelelő méretű köröket, tányérra teszem, majd – miután egy éles késsel végigsimiítottam a forma és az édesség között – egy határozott mozdulattal ráborítom a cheesecake-et. Az esetlegesen a formában maradó karamellt köréöntöm és égetettcukorból készített csillagokkal tálalom. (Már ha van türelmes férjünk, aki elpepecsel az elkészítésével….)

(A receptet a GoodFood decemberi számában találtam)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


*